2021-11-16 14:41:22 | Kategori: Avis

 
Maskiner vækker naturen til live i Hammer Bakker

I marts kværnede en stor skovmaskine rundt og fældede 30 hektar nåletræer for at gøre naturen vildere. Nu rykker endnu et par maskiner ind i Hammer Bakker. Aalborg Kommune og Den Danske Naturfond skal lægge sidste hånd på at gøre en del af området til natur igen. Det vil larme vinteren over, men belønningen er at kunne opleve den vilde naturs ro og skønhed for altid.

HAMMER BAKKER : I foråret fældede man 30 hektar nåletræer i den tidligere plantage for at give plads til vild natur igen. Nu bliver resterne af nåletræerne til flis.
- Vi fjerner nu de sidste bunker fra fældningen, så området kan blive mere naturligt efter det store arbejde i foråret, siger Svend Lassen, Aalborg Kommune.
Derfor kværner en flismaskine resterne i de næste par uger.  
Samtidig rykker andre maskiner ind i samme område, når bunkerne og flisen er væk.
Først bliver stød, mindre grene m.v. knust af en grenknuser. Herefter kommer en biohøster ind og fjerner materialet. Den skraber de øverste ti centimeter af jorden for at komme ned til en mere oprindelig jordbund, hvor vilde blomster bedre kan spire frem allerede til foråret. Det afskrabede materiale bliver efterfølgende kørt ud på nærliggende marker, hvor det kan gøre gavn som jordforbedring. På den måde slås to fluer med ét smæk: Der genskabes bedre forhold for de vilde dyr og planter i naturområdet, mens afgrøderne kan gro bedre på markerne uden for området.
Den store maskine kommer til at forstyrre skovens dybe stille ro et par måneder for at fjerne det øverste lag af nåle, som er faldet til jorden gennem flere hundrede år med nåletræsplantage.
Det lag gør, at jordbunden er meget langt fra det oprindelige og naturlige. Jorden er blevet for sur til vilde planter, og der mangler frø fra de oprindelige planter og blomster. Men når laget af nåle er skrabet væk, kan frø atter spire frem, allerede til foråret. Der ligger formentlig mange arter i jorden fra den tidligere vegetation, og venter på, at vi fjerner det tykke lag af nåle.
- Vi håber, vores gæster vil være tålmodige og vise forståelse for, at larmen er i en kort periode, og at belønningen er, at alle kan opleve naturens ro og skønhed for altid,siger Svend Lassen, Aalborg Kommune.
- Derudover fælder vi også en del nåletræsplantage i den vestlige del af Hammer Bakker, hvor der også er en masse produktionsskov, der skal genoprettes til en blanding af lysåben hede, krat og naturlige løvskove, som fandtes her engang. Dette arbejdes startes op i december og forløber over nogle måneder.
- Arbejdet er er endnu et stort skridt på vej mod mere plads til fri natur efter flere hundrede års venten. Når vi er færdige, kan de gamle bøgeskove brede sig igen, hvor der før var mørke nåletræsplantager. Lyng og vilde blomster kan igen spire og overtage området til glæde for blandt andet områdets mange sjældne sommerfugle, siger Svend Lassen, Aalborg Kommune.

 
Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM

Privatlivspolitik

 


Så godt dækker Vodskov Avis: