2021-06-09 08:00:00 | Kategori: Avis

 
V-Grundlovsmøde i Uggerhalne:
Demokrati ikke en selvfølge, og hvad med retssikkerheden?

UGGERHALNE: Vejret kunne ikke være flottere på en Grundlovsdag. Høj sol og Dannebrog i toppen af flagstangen med en blå himmel som baggrund.
Omkring hundrede gæster var derfor mødt op til det traditionsrige Venstre-grundlovsmøde hos Fanny og Hans Stochholm i Uggerhalne for at høre de  tre grundlovstalere: Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S), EU-parlamentsmedlem Søren Gade (V) og formanden for Folketingets Retsudvalg Preben Bang Henriksen (V).
Tidligere var samtlige grundlovstalerne i Uggerhalne udelukkende Venstrefolk. Men den tradition blev brudt for et par år siden med Aalborgs socialdemokratiske borgmester Thomas Kastrup-Larsen på talerstolen.

Nationalt landbrugskompromis
I sin tale hæftede Rasmus Prehn sig ved, at det samarbejdende folkestyre har ført Danmark godt og trygt gennem coronakrisen.
Han understregede samtidigt vigtigheden af at have et Danmark i balance, hvor der også er udvikling i landdistrikterne og de mindste byer.
Endelig satte Rasmus Prehn sin lidt til, at der gennem et stærkt samarbejde kan skabes et nationalt kompromis om landbrugspolitikken.

Demokrati ikke en selvfølge
Søren Gade understregede, at der skal værnes om de friheds- og rettigheder, som Grundloven sikrer os, langt fra er nogen selvfølge.
- Man behøver blot at kikke til udlandet, hvor demokratiet trædes under fode. EU-skal ikke bestemme alt. F.eks. er det højst besynderligt, at Danmark ikke kan sende kriminelle bulgarer tilbage til deres hjemland, fordi fængslerne der er under den standard, som EU fastsætter. Bulgarien er trods alt medlem af EU-familien.

Fri proces ikke eksisterende
I sin tale beskæftigede Preben Bank Henriksen sig med Grundloven og retssikkerheden i praksis.
- Grundlovens § 64 sikrer, at når en sag kommer for retten, så bliver den behandlingen fair og upartisk. Og så burde alt være fint. Det er det bare ikke.
- Omkostningerne ved en retssag er i dag så store, at mange opgiver at få ret via domstolene. Fri proces er nærmest ikke eksisterende, idet et ægtepar tilsammen skal have en årsindkomst på under 437.000 kr. for at komme i betragtning. Man har simpelthen ikke råd til at få sin ret.

Staten som modpart
- Helt galt går det, når staten er modpart, som i en skattesag, en sag om afskedigelse, ekspropriation eller anden civil sag. Staten har midler – og selvom borgeren vinder sagen ved Højesteret, skal han selv udrede omkostninger.

Jess Dorphs fyring fra TV2
Preben Bang Henriksen kom også ind på udbredelsen af ”Alternative domstole”.
- Synes TV2s ledelse eksempelvis, at Jess Dorph skal fyres på baggrund af en 20 år gammel totalt udokumenteret hændelse?.
 Går man så i retten fra TV2s side?  Nej da, man går til sin egen faste advokat (som man gennem årene har honoreret med store beløb) og beder om en ”advokatundersøgelse”.  Det lyder fint og troværdigt, men dækker desværre over en undersøgelsesform, der er bestilt og betalt af den ene part. Og i øvrigt blottet for enhver form for retssikkerhed.
Samme part sørger så også for, at resultatet publiceres godt og grundigt til pressen.

Brug for et regelgennemsyn
- Så vel kan vi glæde os over uafhængige og neutrale domstole. men hvad hjælper det, når borgeren skræmmes væk af udsigten til gigantiske sagsomkostninger eller for den sags skyld trækkes igennem de alternative ”domstole”, hvor retssikkerhed er en by i Rusland.
- Der er i høj grad behov for en gennemgang af reglerne på dette område, så grundlovens udmærkede forudsætninger for domstolenes virke også kommer til at afspejle sig i praksis. Det er desværre ikke tilfældet i dag.

Dømt for 650 forbrydelser
I sin grundlovstale fortalte Preben Bang Henriksen en sag, hvor to udlændinge havde begået og blev dømt for 650 forbrydelser (altså 650!) – herunder voldvægt, grov vold og røverier – uden at blive udvist, fordi dommeren anså dem for ”velintegrerede”.

 
Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM

Privatlivspolitik

 


Så godt dækker Vodskov Avis: