2019-07-29 15:55:33 | Kategori: Avis

 
Trivslen og glæden er i top på bostedet Nørreheden i Ajstrup 
 
AJSTRUP: Den hyggelige og harmoniske atmosfære fornemmes straks, man træder indenfor dørene i det socialpædagogiske bosted Nørreheden, der ligger i landlig idyl i Ajstrup.
Da Vodskov Avis besøger bostedet, er de i alt otte voksne udviklingshæmmede beboere ved at nyde formiddagskaffen, inden de hver især skal i gang med deres daglige opgaver. 
 
Alle har arbejdsopgaver
Søren skal ud til havetraktoren for at sørge for, at græsarealerne omkring Nørreheden ser veltrimmede ud. 
Christian, der er Nørrehedens husfotograf med flere fotoudstillinger, skal over på naboens gård, hvor han hjælper til med forskellige opgaver.
Johan hjælper til i køkkenet, der styres af en madmor. Maden tilberedes i videst muligt omfang af Nørrehedens egne produkter: Det kan være høns og grøntsager, som man selv dyrker. 
- Og har vi ikke selv alle de nødvendige ingredienser til dagens madlavning, køber vi ind lokalt. Vi lægger vægt på, at maden altid er sund, fortæller Nørrehedens daglige leder Vibeke Bille Rasmussen.
 
Trivslen er i højsædet
Beboerne er selv med i hele processen ”fra jord til bord”, ligesom de deltager i de daglige opgaver med, at bostedet og dets omgivelser altid fremstår præsentabelt.
Denne dag skal Carsten bl.a. lægge nyvasket tøj sammen og give Vodskov Avis en rundvisning i beboernes egne rummelige og ryddelige værelser, udstyret med fladskærme, computere og billeder fra nogle af de mange rejser og arrangementer, de har deltaget i.
Det er bl.a. rejser til Mallorca, Norge, Bornholm, København, Legoland og flere andre steder. 
En årlig tur til musikfestivalen Sølund, der er verdens største for udviklingshæmmede, rangerer meget højt. Her må selv en udlandsrejse flyttes, hvis den tidsmæssigt kolliderer med festivalen. 
Også Høstfesten i Hammer Bakker er altid plottet ind i aktivitetskalenderen. 
 
Fællesskab og medbestemmelse
Nørreheden kan bedst beskrives som en familie med et godt socialt fællesskab, hvor man har fælles gode oplevelser og samvær med respekt for hver enkelt beboers formåen. 
Det er også et arbejdsfællesskab, hvor alle – efter evne – bidrager med noget. Det giver hver enkelt beboer følelsen af at have værdi. 
Alle beboer deltager derfor med lyst og interesse i de daglige opgaver, hvilket samtidigt giver udvikling.
På Nørreheden er der i vidt omfang stor imødekommenhed for beboernes ønsker og behov. 
Der er månedlige beboermøder med fokus på at skabe et god liv.
 
En typisk dag på Nørreheden
En dag på Nørreheden starter typisk kl. 8.00 med fælles morgenmad, hvor beboerne sammen med personalet fordeler dagens opgaver.
”Ude-holdet” passer dyrene, pryd- og køkkenhaver, drivhus og sørger for marker, kompostering, brænde og andre årstidsprægede opgaver. 
”Inde-holdet” vasker tøj, tømmer opvaskemaskiner og laver mad. De rydder op på værelserne, mens den daglige rengøring dog varetages af et rengøringsfirma.
Kl. 10.00 er der kaffepausen, og kl. 12.00 serveres der varm middagsmad.
Herefter er der en stillepause, inden arbejdet genoptages – eller der gås eller cykles en tur. Nogle skal måske til tandlæge eller frisør. 
Kl. 15.00 er der eftermiddagspause og ved 16-tiden er der fyraften, hvorefter beboerne kan dyrke deres egne interesser.
Om vinteren arbejdes der typisk med reparation af forskellige ting på værkstedet. Her er der også aftenskole mandag og tirsdag. Onsdag tager mange til Jerslev for at besøge Klub Georg.
På lørdage er altid en tur – enten ud i naturen eller til et kulturelt arrangement, eksempelvis et besøg på et museum eller i Zoologisk Have.
Søndagen er fridag.
Nørreheden har otte ansatte, hvoraf de fleste både har en pædagogisk og håndværksmæssig baggrund.
Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM

HAR DU IKKE MODTAGET
VODSKOV AVIS
SENEST TORSDAG KL. 19.00

så send en mail til
reklamation@dnmh.dk

Privatlivspolitik

 


Så godt dækker Vodskov Avis: