2018-11-27 08:37:52 | Kategori: Avis

 
Pensionister må se sig om efter anden hjælp:
Aalborg Kommune nedlægger Haveprojektet
 
VODSKOV:  Pensionister i Aalborg Kommune har gennem en årrække kunne få klippet hæk, slået græs, ryddet sne og få anden hjælp gennem det haveprojekt, som kommunen har anvendt til aktivering til ledige.
På grund af besparelser på aktiveringsområdet, har Aalborg Kommunes beskæftigelsesudvalg på et møde i tirsdags besluttet at nedlægge Haveprojektet og Serviceværkstedet med virkning fra nytår.
I mødereferatet hedder det dog, at man vil revurdere beslutningen om et halvt år.
Det vurderes, at lukningen af Haveprojektet vil give en besparelse på fem til seks millioner kroner. 
Til gengæld betyder det, at Aalborg Kommunes pensionister fremover skal til at kikke sig om efter anden hjælp til pasning af have og snerydning.
 
Succes for aktiveringen af ledige
 
Medarbejderne står uforstående overfor beslutningen, fordi de mener, at haveordningen som beskæftigelsesprojekt har været en stor succes. 
De har bl.a. målt en udslusning fra haveprojektet 2017 på 79,7 %, og som stadig er uden offentlig forsørgelse efter fem måneder. 
En anden ting er de pensionister, som lukningen går ud over. 
 
 
Ikke alle har råd 
 
- Vi har godt 1.000 pensionistadresser tilmeldt i Aalborg Kommune, hvoraf omkring 400 bor i en boligforening. 
- En lukning af Haveprojektet kan betyde, at beboerne vil blive sat ud af deres lejemål hvis ikke de vedligeholder de haver, der hører til boligerne, f.eks. i rækkehuse og på Store Tingbakke i Vodskov, fortæller Lars Jensen, der har været leder af Haveprojektet i Vodskov siden 2004.
- For de pensionister, der ikke selv kan klare havearbejdet/snerydning eller har råd til at betale sig fra det, vil en lukning af Haveprojektet betyde, at de ikke længere får ryddet sne og saltet, fra fortov til hoveddør, så hjemmeplejen, lægen ambulancen, renovationen og andre kan komme sikkert frem, tilføjer Lars Jensen
 
Færre ledige til Haveprojektet
 
Ifølge Aalborg Kommunes Beskæftigelsesudvalg er det ikke hensigtsmæssigt at videreføre Haveprojektet, da der ikke længere er tilstrækkeligt med ledige, som har behov for den indsats, de modtager gennem projektet. 
Det er samtidig Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens vurdering, at nedlæggelsen af Haveprojektet ikke vil  resultere i kommunale udgifter på andre områder. 
Hvis Haveprojektet nedlægges, vil det ikke være muligt at finansiere en alternativ hjælp til pensionister efter beskæftigelseslovgivningen. 
Sådan som Aalborg Kommunes generelle serviceniveau er, vil det heller ikke være muligt, at hjælpe pensionister via personlige tillæg udmøntet efter Serviceloven.
 
Forudser andre nye udgifter
 
Det er leder af Haveprojektet i Vodskov Lars Jensen, ikke enig i. 
- Når de ældre - uanset om de bor i ejer eller lejebolig - ikke kan få ryddet sne til hoveddøren og skraldespanden - kan de føle sig tvunget til at flytte på plejehjem. 
- Her kommer der en ekstra udgift til kommunen, og det er ærgerligt for de ældre, som jo oftest helst vil blive længst muligt i eget hjem.  Det er også stik imod kommunens egen plan, siger Lars Jensen.
 
Ikke råd til privat hjælp
 
Vodskov Avis har talt med én af byens pensionister, som har benyttet haveordningen de seneste ti år. 
-  Jeg forstår det ikke. Nu kan jeg blive tvunget til at flytte ud af mit eget hjem. 
Jeg har ikke de penge, der skal til for at få ryddet mit fortov og indgangsparti, for slet ikke at tale om at få passet haven, siger pensionisten, der ikke ønsker at få sit navn i avisen.
- Kommunen ønsker, at vi bliver længst muligt i eget hjem, men så let er det så heller ikke, Jeg kan ikke blive visiteret til en ældrebolig, siger kommunen, da mit hus er meget handicapvenligt. Men jeg kan altid flytte i en privat lejebolig, siger de. Men sådan én er jo betydelig dyrere, og ligger slet ikke så centralt, som jeg er vant til.
 
Søde og rare mennesker
 
- Jeg har været meget taknemmelig for Haveprojektet. Det har altid været nogle søde og ordentlige mennesker, som kommer og slår mit græs og klipper hækken, Det er folk, jeg har kunnet regne med - og oven i købet til en pris, der har været til at betale, siger hun.
- Da Lars Jensen kom for at fortælle om nedlæggelsen af ordningen, blev jeg rigtig ked af det.
 
-  Min familie bor for langt væk til at kunne hjælpe mig her i Vodskov, og jeg kan ikke finde de 10.000 ekstra om året til at få en privat ordning til at klare opgaverne, lyder det trist fra pensionisten, der bor i eget hus i Vodskov Centrum.
 
Årlig merudgift på over10.000 kr. 
 
Pensionisten bakkes op af leder af Haveprojektet i Vodskov Lars Jensen:
- De ældre giver 1.450 kr. om året for at få klippet hæk og slået græs For 450 kr. ekstra kan de på hverdage få ryddet sne til hoveddør, skraldespand og postkasse.
- Tre private firmaer er blevet spurgt, hvad tilsvarende ydelser, koster hos dem. 
Her lyder tilbuddene på 12.000 – 15.000 kr. om året. 
- Ikke ret mange pensionister kan fremover hive 1.000 kr. ud af budgettet om måneden - og det får konsekvenser for dem, mener Lars Jensen.
 
Mange er kommet i fast arbejde
 
- Den anden side af sagen er jo, at havearbejdet som beskæftigelsesprojekt har været en stor succes, der fået mange i ordinært arbejde og gjort dem selvforsørgende.
- Nu skal vi i Aalborg Kommune afskedige de resterende 21 personer i Haveprojektet. Dertil kommer ti seniorjobbere, der skal omplaceres, tilføjer Lars Jensen
Oluf Nyborg er én af de seniorjobberne som er garanteret beskæftigelse, til han går på efterløn. 
Han ærgrer sig over lukningen af projektet. 
- Jeg er uddannet murer og er vant til at brug mine hænder og min krop. Jeg har nydt jobbet her i projektet og er spændt på, hvad jeg skal lave efter nytår.
 
Begrænset, hvad kan nås inden nytår
 
Overvejelserne -  om hvorvidt Haveprojektet skulle bestå eller ej, har stået på i nogle måneder. 
- Vi kan allerede mærke, at vi får færre og færre visiteret til projektet, fortæller Lars Jensen. Normalt er her 8-12 personer til passe de 115 haver/fortove i Vodskov Avis' udgivelsesområde. 
- Nu har jeg kun tre tilbage. Derfor er det begrænset, hvor meget vi kan nå i ugerne op til nytår. Ikke mindst, hvis der kommer sne. 
- De berørte pensionister er allerede informeret om de kommende ændringer. 
Jeg kan vist godt afsløre, at ingen af dem er glade for kommunens beslutning, slutter Lars Jensen.
 
På billedet: Haveprojektet som mødes hver morgen i Vodskov Stadions klubhus. Fra venstre Lars Jensen, Oluf Nyborg, Kristian Bergstrøm og Sargon Georges - alle fra Vodskov.
Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM

HAR DU IKKE MODTAGET
VODSKOV AVIS
SENEST TORSDAG KL. 19.00

så send en mail til
reklamation@dnmh.dk

Privatlivspolitik

 


Så godt dækker Vodskov Avis: